Perunan hiilijalanjäljestä 28 – 69 % muodostaa alkutuotanto. Todellakin, alkutuotanto.

Eli se, kasvatetaanko tuote tai raaka-aine tavanomaisesti vai luomuna ja miten pitkälle tuote tai raaka-aine jalostetaan.

Kuljetusten osuus on 4 – 11 %, myös siihen vaikuttaa jalostusaste.

Kun mittaat (tai joku muu omilla mittareillaan mittaa) hiilijalanjälkeä, varmista että alkutuotanto on mittarin laskentakaavassa mukana, sillä yleensä niin ei ole.

Jos alkutuotanto ei ole mukana, hiilijalanjälki ei sisällä valmistusta, eli esimerkiksi lannoitteita ja torjunta-aineita. Jos alkutuotanto ei ole mukana, kaukomailta merikuljetuksena tuotu luomuperuna on hiilijalanjäljellä mitattuna maapallon ja ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin muutaman sadan kilometrin päästä pöytään tuotu, teollisesti viljelty kotimainen peruna.

”Teollinen viljely on tällä hetkellä suurin yksittäinen maapalloa tuhoava voima”

Vandana Shiva

Jos ostat tavanomaisesti eli teollisesti tuotettua läheltä, autat paikallisia yrittäjiä. Jos ostat luomua, autat ympäristöä.

Paras vaihtoehto kaikkien kannalta on tietysti paikallisesti tuotettu luomuperuna.

Tässä artikkelissa on käsittelyn alla tavanomaisesti viljelty peruna: